Aioli sosu nedir ve nasıl yapılır?
Aioli sosu Akdeniz mutfağının en popüler soslarından biridir. Adını sarımsak ve zeytinyağı kelimelerinin birleşiminden almaktadır. Yapılışı ve görüntüsü mayoneze benzese de aralarında hem tat hem de içerik açısından fark vardır. Aioli sosu sarımsak ağırlıklı bir sostur.
Aioli sosu yapmak için öncelikle sarımsakları soyun ve püre haline getirin. Ezilmiş sarımsak, yumurta sarısı ve tuzla iyice karıştırılır. Karışımı karıştırırken ince bir damla zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağının yavaş yavaş eklenmesiyle karışım katılaşmaya başlar. İyice koyulaştıktan sonra limon suyu eklenip bir kaç kez daha karıştırılır.
Aioli sosu buzdolabında 7 güne kadar saklanabilir. İşte yemeklerinize lezzet katacak harika bir sos tarifi…
AIOLI SOS TARİFİ
Aioli Sosu Tarifi İçin Malzemeler;
- 3-4 diş sarımsak,
- ¾ su bardağı sızma zeytinyağı,
- 1 yumurta sarısı,
- 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu,
- Tuz
Aioli Sosu Nasıl Tanımlanır?
Aşama 1
Aioli sosu yapmak için öncelikle sarımsağı soyup ince ince doğrayın. Daha sonra havaya atın. Sarımsakları püre haline gelinceye kadar havada ezin.
Adım 2
Ezilmiş sarımsağa yumurta sarısı ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışımı sürekli karıştırarak zeytinyağını çok yavaş ve ince bir şekilde, azar azar ekleyin. Dilerseniz bu işlemi mikserle de yapabilirsiniz. Bu seviyede çırparken mikser işinizi kolaylaştıracaktır.
Aşama 3
Zeytinyağının tamamını ekledikten sonra karışım koyulaşana kadar çırpmaya devam edin. Koyulaşan karışıma limon suyunu ekleyip birkaç saniye daha çırpın.
Ve aioli sosu tarifiniz hazır. En sevdiğiniz atıştırmalıkların yanında baz sos olarak veya sandviçlere lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!