Depremle yerle bir olan İslahiye’de sanayi çarkları yeniden dönmeye başladı.
Depremle yerle bir olan İslahiye’de sanayi çarkları yeniden dönmeye başladı.
Üretilen acı biber ve salça birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
GAZİANTEP – Depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kurulan tesiste üretilen acı biber ve salça, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Kahramanmaraş’ta depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde tarım sektörünün çarkı yeniden dönmeye başladı. Yaraların yavaş yavaş iyileştiği biberiyle ünlü İslahiye’de biberler işlenerek acı biber ve salça olarak satılmakta ve birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
“Hayatta kalanlarla mücadelemiz devam ediyor”
Acı biber ve salça üretim tesisi işletmecisi Haydar Yalçınkaya, depremden sonra hayatta kalanlarla üretimlerine devam ettiklerini belirterek, “Deprem bizi çok ciddi etkiledi. Deprem bizi 20 yıl geriye itti. İkimizi de etkiledi. Maddi ve manevi olarak. Ama mücadeleye devam ediyoruz. Sağ kalanlarla süreci devam ettiriyoruz” dedi.
“Günde 20 ton üretiyoruz”
Günde 20 tona yakın üretim yaptıklarını belirten Yalçınkaya, “Bu bölgenin ürünü aroma ve kalite açısından dünyada eşi benzeri olmayan bir ürün. Tamamen yerli tohumlardan üretiyoruz. Yaklaşık 20 ton kırmızı biber ve kırmızı biber üretiyoruz. Günlük ortalama 10 ton salça.” konuştu.
“Birçok ülkeye ihracatımız var”
Birçok ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Yalçınkaya, “Hem iç piyasada hem de yurt dışında çalışıyoruz. İhracatımız Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine. Deprem İslahiye, Nurdağı bölgesini daha çok vurdu. Ciddi bir mali açığımız var. Bu bölgedeki çiftçi ve sanayici için devletten destek bekliyoruz.Devletimizin de desteklerinin yerlere verilmesini istiyoruz” dedi.