Gazze savaşının ardından antisemitizmin yükselişi
7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaşın ardından Almanya’da antisemitik hatalarda artış yaşandı. Federal hükümetin Yahudi karşıtlığı çabaları başkanı Felix Klein, Alman polisinde 7 Ekim’den bu yana 2.249 Yahudi karşıtı suç olayının kaydedildiğini bildirdi.
Klein, baskın, taciz, hakaret, tehdit ve korkutmanın da yer aldığı bu olayların çoğunun 7 Ekim saldırısından hemen sonra değil, haftalar hatta aylar sonra meydana geldiğini belirtti. Olayların sayısının “utanç verici” olduğunu ifade eden Klein, Yahudi karşıtı hataların kamusal tartışmalarda ve medyada yeterince yer almamasını eleştirdi.
“Yahudiler kimliklerini gizlemeye başladı”
Alman hükümetinin anti-Semitizm yetkilisi, söz konusu olayların Almanya’daki Yahudilerin yaşamlarını doğrudan etkilediğini vurgulayarak, Yahudilerin sokakta İbranice konuşmaktan çekindiklerini, internet üzerinden sipariş verirken veya taksi çağırırken İbranice ses getiren isimler kullanmaktan kaçındıklarını ve bu konuda tereddüt ettiklerini kaydetti. sinagoga gitmek için.
Klein, antisemitizmle mücadelenin geliştirilmesi amacıyla Alman Ceza Kanunu’nun “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçunu düzenleyen 130. maddesinde değişiklik yapılması çağrısında bulundu.
Almanya’daki Yahudiler Merkez Konseyi Lideri Josef Schuster da birçok Yahudi’nin “incitici davranışlar, saldırılar, tehditler ve hatta aşırı şiddet” nedeniyle psikolojik baskı altında olduğunu ve birçoğunun Yahudi sembolleri taşımaktan, Yahudi etkinliklerine veya sinagoglarına katılmaktan kaçındığını belirtti. korkudan. Schuster, “Bunun sonucu olarak Yahudi yaşamı gözden kayboluyor” dedi.
Fransa ve Belçika’da artış
Aşırı sağın siyasi yükselişine paralel olarak Almanya’da antisemitizm tartışmaları gündemde kalırken, Fransa ve Belçika’dan da antisemitizm vakalarının arttığını gösteren rakamlar geldi.
Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında antisemitizm bağlantılı 436 hareket yaşanırken, bu sayı 2023 yılında 1.676’ya yükseldi. Fransa’nın en büyük Yahudi örgütü olan Fransa Yahudi Kurumları Konseyi de, 7 Ekim’i takip eden üç ayda gerçekleştirilen Yahudi karşıtı eylemlerin sayısı, önceki üç yılın toplamına denk geldi.
Belçika’da ayrımcılık ve ırkçılığa karşı da faaliyet gösteren Unia örgütü, 7 Ekim-7 Aralık tarihleri arasında Gazze savaşıyla ilgili 91 antisemitik vakanın kaydedildiğini, bu sayının 2022 yılının tamamında 57 olduğunu bildirdi. Kaydedilen antisemitik olayların %50’si antisemitik eylemler ve Holokost’un inkar edilmesi gibi ifadelerden oluşuyordu. 66 olayın doğrudan hedef kişi veya kişilerin Yahudi kimliğine atıfta bulunulduğu kaydedilirken, olayların birçoğunun nefret mesajları içerdiği ve yarıdan fazlasının internet üzerinden gerçekleştiği belirtildi.
Avrupa’nın en fazla Yahudi barındıran ülkesi Fransa’da 440 bin Yahudi yaşıyor. Almanya’da 225 bin, Belçika’da ise yaklaşık 29 bin Yahudi yaşıyor.
AFP,KNA,AP/BK,TY
DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?